Nintendo

Det välkända namnet Nintendo är nog många av oss bekanta med. Det är ett japanskt elektronikföretag som idag främst är känt för sina spelkonsoler. Företaget grundades dock redan i Kyoto i september 1889, av Fusajiro Yamauchi som då var 29 år gammal. Företaget gick då under namnet Nintendo Koppai och Yamauchis syfte med företaget var att tillverka handgjorda spelkort, så kallade Hanafuda, som är traditionella japanska spelkort. Just namnet Nintendo har olika betydelser på kanji, vilket är ett av de tre japanska skriftspråken, men deras egen översättning lyder dock ”lägg lyckan i himlens händer”. Nintendo tillverkar spelkort än idag.

Konsoler

Från Nintendo och Super Nintendo, till Nintendo 64 och Game Cube, till Wii, Wii U och Nintendo Switch. Sen finns GameBoy, GameBoy Advance, GameBoy Color, Nintendo DS och Nintendo 3DS. Tänk att det finns en konsol för varje generation. Nintendos första konsol släpptes 1977 och hette Color TV-Game, dessa såldes dock inte utanför Japan. De hade sex versioner av Pong, som bland annat inkluderade tennis, hockey och volleyboll. Mellan 1986 och 1987 så lanserades Nintendo Entertainment System, även kallat NES och Nintendo 8-bit. Totalt har konsolen sålts i 64 miljoner exemplar. Det är den mest sålda spelkonsolen genom tiderna.

De älskade spelen

Nintendo spel är älskade och många har nog blåst på kassetten (fast man absolut inte skulle göra det kom det fram senare:) för att rädda spel som Super Mario. Det är nog ett av de mest kända spelen, men även Mario Kart, Donkey Kong, Pokémon och Zelda, för att nämna ett fåtal. Andra spel är Duck Hunt från 1984 där man fick använda sig av NES pistolen, även kallad Zapper. Man fick tre skott på sig att skjuta ner ankorna som kom flygandes en eller två åt gången på skärmen. Detta inkluderade även lerduvor. En sista klassiker är Lejonkungen som var det sista licensierade NES-spelet och det släpptes 1995.