Historia

Donkey Kong är en gorilla och är huvudkaraktären i många spel utgivna av Nintendo. Karaktären skapades av japanska Shigeru Miyamoto. Första gången som Donkey Kong mötte publiken var 1981, då som Marios motståndare i arkadspelet Donkey Kong. Här ska Mario rädda en dam i nöd som hålls fången av gorillan. Detta spel är ett av de viktigaste arkadspelen och även ett av de mest populära.

Senare släpptes ett annat spel med Donkey Kong där apan ska rädda sin pappa från Mario, som vid den här tiden går under namnet Jumpman. 1994 förnyades spelet och fick namnet Donkey Kong Country. Där möter vi Donkey Kong och han brorson Diddy Kong som i en djungelmiljö möter olika fiender, exempelvis krokodilklanen Kremlings som leds av King K. Rool.

Donkey Kong Country

I Donkey Kong Country får vi reda på att King K. Rool har stulit Donkey Kongs bananer och spelet går ut på att försöka få tillbaka dem. Till sin hjälp har han Diddy Kong och på vägen mot bananerna stöter de på flera karaktärer som ger dem tips och råd. Några av karaktärerna är Funky Kong, Candy Kong och Cranky Kong, Donkey Kongs farfar.

Karaktärer

Funky Kong är en annan gorilla som återfinns i flera av Donkey Kong-spelen. Han dök först upp i Donkey Kong Country och sedan dess har han funnits med i alla spel. Även Candy Kong dyker upp för första gången i Donkey Kong Country och låter spelaren spara sitt spel. Hon är Donkey Kongs flickvän och anses av både Kongs och Kremlings vara väldigt attraktiv.

Donkey Kong Country: Tropical Freeze

Ett nyare Donkey Kong-spel är Donkey Kong Country: Tropical Freeze. 2014 gavs det ut till Nintendos konsol Wii U och i maj 2018 släpptes spelet till Nintendo Switch. Tropical Freeze utspelar sig på DK Island dit ett vikingaskepp anländer. Vikingarna har som mål att erövra ön, något som Donkey Kong och de andra öborna inte tycker om och därmed gör allt för att förhindra.